Уикенд в Боженци

БОЖЕНЦИ

Искате да усетите ритъма на отминалите векове? Елате в Боженци – само на 15 км от Габрово, един от най-красивите и добре запазени резервати в България!
Легендата разказва как болярката Божана, бягайки от нахлулите в Търново османци, открива скрито в планината местенце, където запазва семейството си и съхранява културата, традициите и спомена за свободните българи. Така селото започва своя живот и сега то разказва на поколенията дългата приказка за богатите търговци и техните чудни пътувания по далечния свят, за безстрашните мъже – хайдути и въстаници, за несбъднатите момински трепети и драматични майчини съдби.
В средата на миналия век група интелектуалци го откриват - неопетнено от човешкия прогрес – и през 1964 г. то е обявено за архитектурно-исторически резерват.
Опознайте традициите и участвайте във възстановките на празничните обичаи.
Приседнете на стария чин в Килийното училище и пробвайте писане с гъше перо и мастило. Пременете се в народна носия и се снимайте в автентичната обстановка на къща-музей „Баба Райна”.
Елате в Боженци и се потопете в атмосферата на една отминала приказка. Нашите екскурзоводи ще ви разкажат за живота през отминалите векове. В магичното село Боженци и църквата, както и всичко останало, има своя причудлива история. Храмът ”Св. Пророк Илия” е построен през 1840 год. В селото продължава да действа работилница за пречистване на восък от началото на 19 век. А музейните къщи „Баба Райна” и „Дончо Попов” разкриват живота и бита на божанкалии от втората половина на 18 и 19 век.
Подарете си незабравима ваканция във възрожденските ни къщи. На големите чардаци или в просторните дворове съберете на една маса приятели и семейство. Нашите специалисти ще организират за вашите партньори и служители семинари и тиймбилдинги. Ритуалната зала и църквата „Св.Пр. Илия” са на разположение за организиране на кръщенета и сватби.

Селото продължава своята приказка, елате и я чуйте от нас, екипа на
АИР Боженци!

Архитектурно-исторически резерват „Боженци“
предлага в почивните дни от 01.03 до 03.03. 14 г.посещение на музейните обекти: къща-музей „Баба Райна“, Менгема, къща-музей „Дончо Попов“, Килийно училище, Старо школо.
На 1.03.14 г. АИР „Боженци“ открива – „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш” – конят в бита на балканджията –гостуваща изложба от АЕК „Етър“
Изложбата представя интересен поглед върху нашето минало и е заслуженото признание за значението на коня в живота на балканджията от ХІХ век до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите.

Цена за 1 музеен обект – 2 лева
Цена за 5 музейни обекта – 4 лева
Стандартна беседа – 5 лева
Обиколна беседа – 7 лева

Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ разполага с шест къщи за гости:
Къща за гости „Иван Карадимитров” (№1)
(15 места)
Типична балканска архитектура от 19 век. Двуетажна къща: на първия етаж две двойни стаи с общ санитарен възел, оборудвана кухня и просторна всекидневна; на втория етаж - две стаи с по 4 легла и стая за трима със самостоятелни санитарни възли.
Обширен двор с навес, маса за голяма компания и огнище.
Къщата е подходяща за сватби, рождени дни, семейни и
фирмени празненства.
Къщи за гости „Мария Савекова” (№2 и №3)
(15 места)
Две къщи в един слънчев двор
Савекова къща 18 век (№2) (7 места) – къща на два етажа. Вторият етаж е с голям открит чардак с маса за весели компании, две двойни стаи и една тройна. Общ санитарен възел на първия етаж.
Савекова къща 19 век (№3) (8 места) – къща на два етажа. На втория етаж - два огледални апартамента с по 2 двойни стаи и самостоятелни санитарни възли. На първия етаж - оборудвана кухня и трапезария с камина.
Къща за гости „Цана Михова” (№4)
(4 места)
Типична балканска архитектура от 18 век – къща на два етажа. Четири легла разположени в две стаи, кухня с огнище и закрит чардак на втория етаж. На първия етаж – общ санитарен възел.
Къщата разполага с двор, откриващ красива гледка към селото.
Къща за гости „Иванца Бончева” (№5)
(8 места)
Двуетажна къща построена в архитектурния стил на балканските къщи от 19 век. На първия етаж са разположени стая за двама, просторна трапезария и оборудвана кухня, от която се излиза на тераса с маса за весели компании. На втория етаж - просторен вестибюл и две стаи с по три легла и самостоятелни санитарни възли. Голям двор и паркинг.
Къщата е подходяща за семейни и фирмени празненства.


Къща за гости „Петко Кичуков” (№ 6)
(6 места)
Къщата представя архитектурата на 19 век. На първия етаж – трапезария, оборудвана кухня и санитарен възел, на втория етаж - двойна стая с хол и самостоятелна двойна стая с общ санитарен възел. Къщата е обградена от малък двор.

Повече информация